Noya
Middenlaat ras
Zeer gladde lichtgele schil
Uniforme sortering, ook vroeg in seizoen
Geschikt voor lange bewaring
Aardappelras Noya
Noya is een witvlezige en middenlate consumptieaardappel met een heldere, zeer gladde en lichtgele schil. De knollen zijn rondovaal tot ovaal en regelmatig van vorm. De opbrengst is hoog tot zeer hoog, ook vroeg in het seizoen. Noya is een aardappel die geschikt is voor langdurige bewaring en Ro1 resistent
Lees meer
De plantafstand voor Noya maat 28/35 is 23 tot 25 centimeter. Voor maat 35/50 is dit 28 tot 30 centimeter. Deze plantafstand adviseren wij ook voor 50/60 gesneden pootgoed. Tel altijd de knollen en houd een nauwere plantafstand aan bij zwaardere gronden.
Vermijd schurftgevoelige gronden, Noya is vatbaar voor wratziekte. Deze consumptieaardappel heeft een lange kiemrust. Wij raden aan om de knollen vroeg uit de koelcel te halen en condensatie voor en tijdens het planten te voorkomen. Voor het beste resultaat plant je Noya in het witte puntjes stadium. Noya heeft niet veel N-meststof nodig.
Wij raden aan te spuiten tegen phytophthora bij 80% opkomst. Ook is het raadzaam vroeg te beginnen met irrigeren om schurft te voorkomen. Een tweede (kleine) N-meststofgift vindt plaats rond de bloei. Noya kan veel blad ontwikkelen. Loofdoding is niet perse een probleem, maar verdient wel aandacht.
Wacht met oogsten totdat de schil is afgehard. Wees voorzichtig met moederknollen en voorkom rooibeschadiging. Zorg na de oogst voor een goede ventilatie bij opslag tot de aardappelen droog zijn. Sla je Noya langdurig op, dan ventileren en geleidelijk afkoelen naar 4 tot 5°C. Voor transport langzaam opwarmen naar 12 tot 15°C.
Fysiologie
Schilkleur | Lichtgeel |
Vleeskleur | Créme |
Vorm | Rondovaal tot ovaal |
Regelmaat vorm | 7 |
% 35/65 | 59% |
Aantal knollen per plant | 11 |
Oogdiepte | 7 |
Rijptijd | 4,9 |
Kiemrust | 9 |
Bewaarbaarheid | 7 |
Stootblauw (0-50) | 2 |
Rooibeschadiging | 6 |
Holle harten | 9 |
Opbrengst – kwaliteit
Relatieve opbrengst | 115 |
Drogestofgehalte (OWG) | 20,1 (367) |
Kooktype | AB |
Verkleuring na koken | 8 |
Bakkleur na het oogsten | 5 |
Bakkleur na bewaring | 4 |
Resistentie
Phytophthora in het loof | 4,7 | |
Schurft | 5 | |
Poederschurft | 4 | |
Globodera Ro 1 | (A) | 9 |
Kringerigheid | (TRV) | 6,4 |
Aardappel Y virus | 6,5 |