Miranda
Vroeg geelvlezig ras
Langovale knollen
Uitstekend voor vroege verwerking frites
AM-resistentie (Ro1)
Wratziekte resistentie (f1)
Aardappelras Miranda
Miranda is een vroeg frites- en consumptieras met een vroege knolzetting voor verwerking afland of vanuit bewaring. Dit geelvlezige- en geelschillige aardappelras heeft een lichtbloemig kooktype (B/C), een goede smaak en verkleurt niet na het koken. De knollen zijn langovaal. Miranda is resistent tegen wratziekte f1 en heeft ook goede consumptie eigenschappen.
Lees meer
De plantafstand voor maat 28/35 is 25 tot 27 centimeter. Voor maat 35/50 is dit 32 tot 34 centimeter. Deze plantafstand adviseren wij ook voor 50/60 gesneden pootgoed. Tel altijd de knollen en houd rekening met een nauwere plantafstand bij zwaardere gronden.
Teel Miranda niet op gronden met vrijlevende aaltjes en vermijd gronden met schurftproblemen. Bij twijfel gebruik je granulaat voor de bestrijding van nematoden. Overmatig gebruik van mest kan een te laag droge stof gehalte veroorzaken voor de frietindustrie. Voor het beste resultaat plant je Miranda in het witte puntjes stadium. Wij raden onkruidbestrijding voor opkomst aan. Plant de knollen iets onder het maaiveld.
Bij 80% opkomst begin je met spuiten tegen Phytophthora. Toepassing van magnesium en mangaan vroeg in het seizoen heeft een positief effect op de knollen van Miranda. Dit frites- en consumptieras is vatbaar voor Alternaria dus start preventief met behandeling. Loofdoding is belangrijk om afname van drogestofgehalte te voorkomen, zelfs als het loof al grotendeels dood is.
Wacht met oogsten tot de schil is afgehard. Wees voorzichtig met moederknollen en voorkom beschadiging tijdens het rooien. Zorg na de oogst voor een goede ventilatie bij opslag, totdat de aardappelen droog zijn. Tijdens langdurige opslag regelmatig ventileren en langzaam afkoelen tot 6-7°C. Voor transport geleidelijk opwarmen naar 12-15°C.
Fysiologie
Schilkleur | Geel |
Vleeskleur | Geel |
Vorm | Ovaal tot langovaal |
Regelmaat vorm | 7 |
% 50+ | 76% |
Aantal knollen per plant | 13 |
Oogdiepte | 8 |
Rijptijd | 7,5 |
Kiemrust | 7 |
Bewaarbaarheid | 5 |
Stootblauw (0-50) | 8 |
Rooibeschadiging | 7 |
Holle harten | 9 |
Opbrengst – kwaliteit
Relatieve opbrengst | 90 |
Drogestofgehalte (OWG) | 21,2% (390) |
Kooktype | BC |
Verkleuring na koken | 8 |
Bakkleur na het oogsten | 7 |
Bakkleur na bewaring | 7 |
Resistentie
Phytophthora in het loof | 2,1 | |
Phytophthora in de knol | 9 | |
Schurft | 5,6 | |
Poederschurft | 4 | |
Globodera Ro 1 | (A) | 9 |
Wratziekte f1 | (D1) | 10 |
Kringerigheid | (TRV) | 6,3 |
Aardappel Y virus | 7 |