Masai
Middenlaat ras
Donkergeel vlees
Zeer gladde rode schil en goede kookeigenschappen
AM-resistentie (Ro1 en Ro2/3)
Wratziekte resistentie (f1)
Aardappelras Masai
Masai is een middenlate tafelaardappel. Door de zeer gladde en helderrode schil valt hij op in het assortiment. De knollen van Masai hebben een donkergele vleeskleur en zijn ovaal van vorm. Masai heeft een hoge opbrengst op zowel lichte als zware grondsoorten, heeft een vrij vast kooktype (AB) en is resistent tegen Nematoden Ro1 en Ro2/3.
Lees meer
De plantafstand voor Masai maat 28/35 is 23 tot 25 centimeter. Voor maat 35/50 is dit 28 tot 30 centimeter. Deze plantafstand adviseren wij ook voor 50/60 gesneden pootgoed. Tel altijd de knollen en weet dat zwaardere gronden een nauwere plantafstand nodig hebben.
Masai is geschikt voor alle grondsoorten maar het beste is om droge gronden te vermijden. Regelmatige irrigatie is belangrijk. Masai heeft niet veel N-meststof nodig. Voor het beste resultaat plant je de knollen in het witte puntjesstadium.
Start met spuiten tegen Phytophthora bij 80% opkomst. Het toepassen van magnesium en mangaan vroeg in het seizoen heeft een positief effect. Een tweede N-meststofgift geef je tijdens knolvorming. Start tijdig met preventieve Alternaria behandeling.
Wacht met oogsten totdat de schil is afgehard. Masai is gevoelig in de huid. Wees voorzichtig met moederknollen en voorkom beschadiging tijdens het rooien. Na het oogsten adviseren wij goede ventilatie bij opslag, totdat de aardappelen droog zijn. Tijdens langdurige opslag raden wij aan de knollen regelmatig te ventileren en geleidelijk af te koelen naar 4 tot 5°C. Voor transport geleidelijk opwarmen naar 12 tot 15°C..
Fysiologie
Schilkleur | Rood |
Vleeskleur | Donkergeel |
Vorm | Ovaal |
Regelmaat vorm | 7 |
% 35/65 | 65% |
Aantal knollen per plant | 9 |
Oogdiepte | 8 |
Rijptijd | 5,7 |
Kiemrust | 8 |
Bewaarbaarheid | 8 |
Stootblauw (0-50) | 4 |
Rooibeschadiging | 5 |
Holle harten | 9 |
Opbrengst – kwaliteit
Relatieve opbrengst | 108 |
Drogestofgehalte (OWG) | 18,7% (340) |
Kooktype | AB |
Verkleuring na koken | 6 |
Bakkleur na het oogsten | 6 |
Bakkleur na bewaring | 5 |
Resistentie
Phytophthora in het loof | 4,6 | |
Phytophthora in de knol | 8 | |
Schurft | 6,7 | |
Poederschurft | 7 | |
Globodera Ro 1 | (A) | 9 |
Globodera Ro 2/3 | (BC) | 9 |
Globodera Ro 5 | 9 | |
Wratziekte f1 | (D1) | 10 |
Kringerigheid | (TRV) | 6,4 |
Aardappel Y virus | 6,5 |