Laperla
Zeer vroeg ras
Aantrekkelijke lichtgele gladde schil
Hoge opbrengst in vroege afzetgebieden
Geteeld in vroege aardappelproductiegebieden
AM-resistentie (Ro1)
Wratziekte resistentie (f1)
Aardappelras Laperla
Laperla is een zeer vroeg lichtgeelvlezig en -schillig consumptieras met een aantrekkelijke gladde huid. Deze consumptieaardappel kent een hoge opbrengst in vroege afzetgebieden en wordt geteeld in vroege aardappelproductiegebieden. Laperla is deels resistent tegen Nematode pa2.
Lees meer
De plantafstand voor Laperla maat 28/35 is 23 tot 25 centimeter. Voor maat 35/50 geldt een afstand van 29 tot 31 centimeter. Deze plantafstand adviseren wij ook voor 50/60 gesneden pootgoed. Tel altijd de knollen en houd er rekening mee dat zwaardere gronden om een nauwere plantafstand vragen.
Gebruik fysiologisch jong pootgoed. Vermijd schurftgevoelige gronden en plant Laperla in het witte puntjes stadium voor het beste resultaat. Knolbehandeling tegen Rhizoctonia verbetert de regelmaat van de maatsortering. Wij adviseren grondbehandeling waar Rhizoctonia een probleem is. Laperla is gevoelig voor Metribuzin (Sencor) en kent een langzame loofontwikkeling, maar de knolvorming begint vroeg.
Begin met spuiten tegen Phytophthora bij 80% opkomst.
Start op tijd met preventieve behandeling tegen Alternaria.
Laperla kent een vroeg afrijping en is traag huidvast. Loofdoding levert geen problemen op.
Wacht met oogsten tot de schil is afgehard. Wees voorzichtig met moederknollen en voorkom rooibeschadiging. Het drogen van Laperla knollen is belangrijk voor een goede schilkwaliteit. Voorkom uitdroging van de knollen. Verlaag de opslagtemperatuur geleidelijk.
Fysiologie
Schilkleur | Lichtgeel |
Vleeskleur | Lichtgeel |
Vorm | Rondovaal |
Regelmaat vorm | 7 |
% 35/65 | 51% |
Aantal knollen per plant | 9 |
Oogdiepte | 7 |
Rijptijd | 7,6 |
Kiemrust | 6 |
Bewaarbaarheid | 6 |
Stootblauw (0-50) | 3 |
Rooibeschadiging | 6 |
Holle harten | 9 |
Opbrengst – kwaliteit
Relatieve opbrengst | 120 |
Drogestofgehalte (OWG) | 15,3% (271) |
Kooktype | A |
Verkleuring na koken | 7 |
Bakkleur na het oogsten | 2 |
Bakkleur na bewaring | 2 |
Resistentie
Phytophthora in het loof | 4,3 | |
Phytophthora in de knol | 9 | |
Schurft | 4,7 | |
Poederschurft | 6 | |
Globodera Ro 1 | (A) | 9 |
Globodera Pa 2 | (D) | 6 |
Wratziekte f1 | (D1) | 10 |
Kringerigheid | (TRV) | 7 |
Aardappel Y virus | 4,5 |