Lanorma
Middenvroeg ras
Uitstekend voor de baker markt
Goede schilkwaliteit, ook na langdurige opslag
AM-resistentie (Ro1)
Wratziekte-resistentie (f1)
Aardappelras Lanorma
Lanorma is een middenvroege tafelaardappel. De rondovale knollen hebben een lichtgele vlees- en schilkleur. De heldere schilkleur houdt Lanorma ook na langdurige bewaring. De tafelaardappel wordt in uiteenlopende consumptiemarkten afgezet en is resistent tegen nematode Ro1 en wratziekte 1. Lanorma is een uitstekende aardappel voor de baker markt.
Lees meer
De plantafstand voor Lanorma maat 28/35 is 24 tot 26 centimeter. Voor maat 35/50 is dit 29 tot 31 centimeter. Deze plantafstand adviseren wij ook voor 50/60 gesneden pootgoed. Tel altijd de knollen en houd er rekening mee dat zwaardere gronden een nauwere plantafstand vragen.
Lanorma is geschikt voor alle grondsoorten. Om een regelmatige knolvorm te krijgen is een goede bodemstructuur nodig. Planten in het witte puntjesstadium geeft het beste resultaat. Het consumptieras is lichtgevoelig voor Metribuzin. Onkruidbestrijding met Meribuzin alleen uitvoeren met een lage dosering en vóór opkomst
Bij 80% opkomst begin je met spuiten tegen phytophthora. Een tweede N-meststofgift wordt gegeven tijdens knolvorming. Je start met beregenen wanneer het nodig is en begint tijdig met spuiten tegen knolphytophthora.
Wees voorzichtig met moederknollen en voorkom beschadiging tijdens het rooien. Wacht met oogsten tot de schil is afgehard. Lanorma is gevoelig voor Fusarium. Na het oogsten zorg je voor een goede ventilatie bij opslag tot de aardappels droog zijn. Tijdens langdurige opslag ventileer je de knollen van Lanorma regelmatig en laat je ze geleidelijk afkoelen naar 4-5°C.
Fysiologie
Schilkleur | Lichtgeel |
Vleeskleur | Lichtgeel |
Vorm | Rondovaal tot ovaal |
Regelmaat vorm | 7 |
% 35/65 | 66% |
Aantal knollen per plant | 11 |
Oogdiepte | 7 |
Rijptijd | 6 |
Kiemrust | 7 |
Bewaarbaarheid | 7 |
Stootblauw (0-50) | 11 |
Rooibeschadiging | 7 |
Opbrengst – kwaliteit
Relatieve opbrengst | 113 |
Drogestofgehalte (OWG) | 17,1%(307) |
Kooktype | AB |
Verkleuring na koken | 7 |
Bakkleur na het oogsten | 4 |
Bakkleur na bewaring | 3 |
Resistentie
Phytophthora in het loof | 3,7 | |
Phytophthora in de knol | 7,7 | |
Schurft | 6,7 | |
Poederschurft | 7 | |
Globodera Ro 1 | (A) | 9 |
Globodera Pa 2 | (D) | 6 |
Wratziekte f1 | (D1) | 10 |
Kringerigheid | (TRV) | 6,1 |
Aardappel Y virus | 6,5 |