Labella
Middenvroeg geelvlezig ras
Hoge opbrengst
Helder rode schil
Goede kiemrust
AM-resistentie (Ro1)
Wratziekte resistentie (f1)
Aardappelras Labella
Labella is een middenvroege en geelvlezige tafelaardappel met een heldere rode schil. Klanten over de hele wereld waarderen deze smakelijke tafelaardappel. Labella kent een hoge opbrengst.
Lees meer
De plantafstand voor Labella maat 28/35 is 26 tot 28 centimeter. Voor maat 35/50 geldt een afstand van 31 tot 33 centimeter. Deze plantaftand adviseren wij ook voor 50/60 gesneden pootgoed. Tel altijd de knollen en houd er rekening mee dat zwaardere gronden om een nauwere plantafstand vragen.
Je kunt Labella op alle gronden telen. Voor het beste resultaat plant je deze consumptieaardappel in het witte puntjes stadium op normale hoogte in de rug. Labella lijkt niet gevoelig voor Metribuzin. Onkruidbestrijding doe je bij voorkeur voor opkomst. Behandeling tegen Rhizoctonia tijdens het planten heeft de voorkeur. Om besmetting te voorkomen moet je condensatie voorkomen.
Het vroegtijdig toedienen van magnesium -en mangaan heeft een positief effect op Labella. Bij 80% opkomst begin je met spuiten tegen Phytophthora. Een tweede N-meststofgift wordt toegediend rond de knolzetting. Wanneer het nodig is, start met beregenen en begin op tijd met spuiten tegen Alternaria.
Ons advies is om het loof te doden na 110 dagen. Verlenging van het seizoen door het overslaan van loofdoding kan een ruwe schil veroorzaken. Wees voorzichtig met moederknollen en voorkom rooibeschadiging. Zorg na de oogst voor een goede ventilatie bij opslag tot de aardappelen droog zijn. Bij langdurige opslag moet je Labella regelmatig ventileren en geleidelijk afkoelen.
Fysiologie
Schilkleur | Rood |
Vleeskleur | Geel |
Vorm | Ovaal tot langovaal |
Regelmaat vorm | 6 |
% 35/65 | 84% |
Aantal knollen per plant | 14 |
Oogdiepte | 8 |
Rijptijd | 6,9 |
Kiemrust | 8 |
Bewaarbaarheid | 7 |
Stootblauw (0-50) | 5 |
Rooibeschadiging | 7 |
Opbrengst – kwaliteit
Relatieve opbrengst | 103 |
Drogestofgehalte (OWG) | 19,3% (351) |
Kooktype | B |
Verkleuring na koken | 6 |
Bakkleur na het oogsten | 6 |
Bakkleur na bewaring | 4 |
Resistentie
Phytophthora in het loof | 2,8 | |
Phytophthora in de knol | 7 | |
Schurft | 6,4 | |
Poederschurft | 7 | |
Globodera Ro 1 | (A) | 9 |
Wratziekte f1 | (D1) | 10 |
Kringerigheid | (TRV) | 8 |
Aardappel Y virus | 6 |