Amanda
Middenvroeg ras
Kooktype C
AM-resistentie (Ro1,4 en Pa2,3)
Wratziekte resistentie (f1 en f6)
Geschikt voor frites, chips en vlokken
Aardappelras Amanda
Amanda is een middenvroeg geelvlezig en geelschillig industrieras met goede consumptie eigenschappen. Voor zowel chips, frites als vlokken is het aardappelras geschikt. Amanda is resistent tegen aardappelmoeheid (AM) A (9), D (8) en E (9) en wratziekte, heeft een bloemig kooktype (C) en een uitstekende smaak.
Lees meer
De plantafstand voor maat 28/35 is 26 tot 28 centimeter. Voor maat 35/50 geldt een afstand van 33 tot 35 centimeter. Deze plantafstand adviseren wij ook voor 50/60 gesneden pootgoed. Tel altijd de knollen en houd er rekening mee dat zwaardere gronden om een nauwere plantafstand vragen.
Plant Amanda in het witte puntjes stadium op gebruikelijke diepte voor het beste resultaat. Het industrieras is vatbaar voor kringerigheid (Tabaks Ratel Virus) en licht vatbaar voor Metribuzin, maximaal 250 gram voor opkomst. Gebruik bij Amanda geen K-chloride als kaliumbron in het voorjaar.
Start bij een 80% opkomst met spuiten tegen Phytophthora en beregen alleen indien nodig. Een tweede stikstofgift dien je toe als de plant begint met de knolzetting. Start tijdig met spuiten tegen Alternaria. De derde stikstofgift bevindt zich rond de bloeiperiode. Belangrijk is ook om vroegtijdig te beginnen met spuiten tegen knolphytopthora.
Na loofdoding geef je de knol de kans om af te rijpen voor het oogsten. Amanda is licht vatbaar voor stootblauw. Zorg na het oogsten voor een goede ventilatie tijdens de bewaring totdat de aardappels droog zijn. Tijdens langdurige bewaring regelmatig ventileren en geleidelijk afkoelen naar 6- 7°C. Voor transport Amanda geleidelijk opwarmen tot 15°C.
Fysiologie
Schilkleur | Geel |
Vleeskleur | Lichtgeel |
Vorm | Rondovaal tot ovaal |
Regelmaat vorm | 7 |
% 50+ | 69% |
Aantal knollen per plant | 16 |
Oogdiepte | 7 |
Rijptijd | 6,2 |
Kiemrust | 7 |
Bewaarbaarheid | 5 |
Stootblauw (0-50) | 20 |
Rooibeschadiging | 8 |
Holle harten | 7 |
Opbrengst – kwaliteit
Relatieve opbrengst | 101 |
Drogestofgehalte (OWG) | 23,5 (436) |
Kooktype | C |
Verkleuring na koken | 7 |
Bakkleur na het oogsten | 8 |
Bakkleur na bewaring | 7 |
Resistentie
Phytophthora in het loof | 3,3 | |
Phytophthora in de knol | 8 | |
Schurft | 6,3 | |
Poederschurft | 4 | |
Globodera Ro 1 | (A) | 9 |
Globodera Pa 2 | (D) | 8 |
Globodera Pa 3 | (E) | 9 |
Wratziekte f1 | (D1) | 10 |
Wratziekte f6 | (O1) | 10 |
Kringerigheid | (TRV) | 3,3 |
Aardappel Y virus | 4 |