Prada
Zeer vroeg geelvlezig ras
Uiterst gladde en helder gele schil
AM-resistentie (Ro1) en wratziekte (f1)
Sterk op Y-virus
Geschikt voor productie van thuisfriet
Aardappelras Prada
Prada is een zeer vroeg consumptieras met een lichtgele vlees- en gele schilkleur. Het ras wordt afland afgezet vanuit de vroege teeltgebieden. De ovaallange knollen hebben een gladde, aantrekkelijke en heldere schil. Prada is resistent tegen nematoden en aardappelmoeheid (Ro1) en is geschikt voor het maken van thuisfriet.
Lees meer
De plantafstand voor Prada maat 28/35 is 23 tot 25 centimeter. Voor maat 35/50 is dit 28 tot 30 centimeter. Deze plantafstand adviseren wij ook voor 50/60 gesneden pootgoed. Tel altijd de knollen en houd een nauwere plantafstand aan bij zwaardere gronden.
Vermijd gronden met schurftproblemen en vrijlevende aaltjes. Gebruik bij twijfel granulaat voor de bestrijding van nematoden. In het voorjaar geen K-chloride als kaliumbron gebruiken en planten in het witte puntjes stadium geeft het beste resultaat. Prada is gevoelig voor Metribuzin. Gebruik dit alleen direct na het opbouwen van ruggen en niet kort voor opkomst.
Toepassing van magnesium- en mangaanmeststof vroeg in het seizoen heeft een positief effect op Prada. Bij 80% opkomst raden wij aan te spuiten tegen Phytophthora. De tweede N-meststofgift vindt plaats rond de knolvorming. Start tijdig met preventief spuiten tegen Alternaria. Prada geeft geen problemen rond loofdoding.
Voorkom beschadiging tijdens het rooien en wees voorzichtig met moederknollen. Wacht met oogsten totdat de schil is afgehard. Prada aardappels zijn vatbaar voor Fusarium en zilverschurft. Zorg na oogst voor een goede ventilatie bij opslag totdat de aardappels droog zijn.
Fysiologie
Schilkleur | Lichtgeel |
Vleeskleur | Geel |
Vorm | Ovaal tot langovaal |
Regelmaat vorm | 7 |
% 35/65 | 79% |
Aantal knollen per plant | 9 |
Oogdiepte | 8 |
Rijptijd | 8,4 |
Kiemrust | 8 |
Bewaarbaarheid | 6 |
Stootblauw (0-50) | 3 |
Rooibeschadiging | 7 |
Holle harten | 9 |
Opbrengst – kwaliteit
Relatieve opbrengst | 89 |
Drogestofgehalte (OWG) | 18,1% (328) |
Kooktype | AB |
Verkleuring na koken | 7 |
Bakkleur na het oogsten | 6 |
Bakkleur na bewaring | 3 |
Resistentie
Phytophthora in het loof | 3,1 | |
Phytophthora in de knol | 6 | |
Schurft | 6,5 | |
Poederschurft | 6 | |
Globodera Ro 1 | (A) | 8 |
Wratziekte f1 | (D1) | 10 |
Kringerigheid | (TRV) | 4,1 |
Aardappel Y virus | 9 |